Docker: Εγκατάσταση και ρύθμιση στα Windows

Μετά από το εισαγωγικό άρθρο για το Docker θα συνεχίσουμε με την αρχική εγκατάσταση και τις πρώτες ρυθμίσεις στον υπολογιστή σας.

Για την εγκατάσταση του Docker, υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι. Ο ένας είναι μέσω του παραδοσιακού installer και ο δεύτερος μέσω της γραμμής εντολών. Για λόγους ευκολίας σε αυτό το άρθρο θα επικεντρωθούμε στην εγκατάσταση μέσω του installer. Η εγκατάσταση με αυτόν τον τρόπο είναι γενικά πιο απλή και άμεση για τους χρήστες που δεν είναι εξοικειωμένοι με τη γραμμή εντολών, καθώς παρέχει γραφικό περιβάλλον για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Λήψη και Εγκατάσταση του Docker

Μεταβείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του Docker (https://www.docker.com/products/docker-desktop) και κατεβάστε το Docker Desktop για Windows(δεν είναι απαραίτητο να κάνετε εγγραφή).

Επιλέξτε φάκελο (2) για να γίνει η λήψη του αρχείου εγκατάστασης και πατήστε αποθήκευση (4), περιμένετε λίγη ώρα για να ολοκληρωθεί η λήψη(~500MB).

Αφού ολοκληρωθεί η λήψη πηγαίνετε στον φάκελο που έγινε η αποθήκευση του αρχείου.

Πατήστε διπλό κλικ για να τρέξει ο installer που μόλις κατεβάσατε για να ξεκινήσει η εγκατάσταση.

Αφήστε τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις και πατήστε Ok.

Αμέσως θα αρχίσει η εγκατάσταση του προγράμματος, περιμένετε να ολοκληρωθεί.

Μόλις η εγκατάσταση ολοκληρωθεί θα σας ζητήσει να γίνει επανεκκίνηση. Σώστε ανοικτές εργασίες κτλ και πατήστε Close and restart για να επανεκκινήσει ο υπολογιστής.

Την επόμενη φορά που θα ξεκινήσουν τα windows στην κάτω δεξιά γωνία (notification area) θα τρέχει το εικονίδιο του Docker (A).

Πατώντας πάνω στο εικονίδιο (Α) διπλό κλικ θα εμφανιστεί για πρώτη φορά το γραφικό περιβάλλον του.

Η Πρώτη εκκίνηση του Docker

Μετά την εγκατάσταση και την επανεκκίνηση θα χρειαστεί να κάνετε μερικά ακόμα εύκολα βήματα.

Αρχικά πατήστε (2) Accept για να αποδεχτείτε τους όρους χρήσης.

Στο επόμενο βήμα μπορείτε να κάνετε εγγραφή για να έχετε κάποια πλεονεκτήματα που θα δούμε σε επόμενους οδηγούς. Προς το παρόν επιλέξτε συνέχεια χωρίς εγγραφή (3) Continue without sighing in.

Ζητάει επίσης αν θέλετε να συμμετάσχετε σε μία έρευνα, πατήστε (4) Skip Survey για να την προσπεράσετε αν το επιθυμείτε.

Πλέον βλέπετε το βασικό παράθυρο του Docker Desktop user interface.

Στο κάτω αριστερά μέρος του (C) θα δείτε την κατάσταση του Docker, αν είναι πράσινο τρέχει σωστά στον υπολογιστή σας.

Ρύθμιση του Docker

Αν και δεν είναι απαραίτητο να γίνουν ρυθμίσεις μετά την εγκατάσταση καλό είναι να γνωρίζετε μερικές από αυτές.

Κάντε δεξί κλικ στο εικονίδιο με το γρανάζι (B) για να ανοίξετε τις ρυθμίσεις του Docker.

Στο αριστερό μέρος (1) του προγράμματος θα βρείτε τις κατηγορίες των ρυθμίσεων.

Παραδείγματος χάρη στο General θα βρείτε γενικού τύπου ρυθμίσεις όπως αν επιθυμείτε το Docker να ξεκινάει κάθε φορά που ξεκινάνε τα windows(2). Επίσης, μπορείτε να επιλέξετε το θέμα εμφάνισης του παραθύρου της εφαρμογής(3).

Στην επόμενη επιλογή του μενού Resourses ενεργοποιήστε την εξοικονόμηση πόρων(5) ώστε το Docker engine να μπαίνει σε λειτουργία αναστολής μετά από μερικά λεπτά(6) αν δεν το χρησιμοποιείτε. Το Docker εξέρχεται αυτόματα από τη λειτουργία εξοικονόμησης πόρων όταν χρειάζεται.

Στην επιλογή Software updates αφήστε τις προεπιλεγμένες επιλογές ώστε το Docker να εφαρμόζει τις αναβαθμίσεις όταν υπάρχουν.

Προσοχή. Αν έχετε αμφιβολίες για κάποια ρύθμιση καλύτερα αφήστε τη στην αρχική της κατάσταση.

Όταν ολοκληρώσετε τις ρυθμίσεις αποθηκεύστε τις πατώντας το κουμπί Apply & restart κάτω δεξιά στο παράθυρο της εφαρμογής.

Φτάνοντας μέχρι εδώ έχουμε εγκαταστήσει και ρυθμίσει το Docker ! Στο επόμενο άρθρο θα δημιουργήσουμε το πρώτο μας Dockerfile και θα τρέξουμε το πρώτο μας container!

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση