Η Τεχνολογική Ανατροπή στην Ελλάδα: Επενδύσεις Κολοσσών Διαμορφώνουν τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό

Οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες έχουν αρχίσει να καταδεικνύουν έναν αυξημένο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα, ενισχύοντας τον τομέα της τεχνολογίας και δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για τη χώρα.

Η Google επιβεβαίωσε τη δημιουργία του πρώτου Cloud Region στην Αθήνα[1], ενισχύοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας. Σύμφωνα με την AlphaBeta, αναμένεται ότι αυτή η επένδυση θα συνεισφέρει συνολικά πάνω από 2 δισ στο εθνικό ΑΕΠ μέχρι το 2030, δημιουργώντας περισσότερες από 19000 νέες θέσεις εργασίας. Επίσης το Google.org ανακοίνωσε επίσης τη στήριξή του στο ICLEI Europe [2] με 1 εκατ ευρώ για περιβαλλοντικές και κλιματικές δράσεις σε ελληνικές πόλεις, όπως Αθήνα, Ηράκλειο, και Θεσσαλονίκη.

Μια άλλη σημαντική επένδυση προέρχεται από τη Microsoft, η οποία εστιάζει στην υποδομή του cloud computing και την ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών [3]. Η παρουσία της Microsoft στην Ελλάδα συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην ανάπτυξη τεχνολογικού ταλέντου στη χώρα ανακοινώνοντας 3 data center στην Αθήνα με το πρώτο να ξεκινάει εντός του 2024.

Η Amazon έχει επενδύσει στις υποδομές αποθήκευσης, συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής αγοράς. Η χώρα μας μεταξύ άλλων θα φιλοξενήσει το πρώτο AWS Outpost Testing Lab στην Ευρώπη.

H Digital Realty, o μεγαλύτερος πάροχος παγκοσμίως υπηρεσιών κέντρων δεδομένων θα έχει 5 data centers στην Αθήνα και ένα στο Ηράκλειο της Κρήτης έως το τέλος του 2024 [4] [5]. Σχεδιασμός που αποσκοπεί σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό διασύνδεσης με την ανατολική Μεσόγειο και την Αφρική.

Μια άλλη περίπτωσή είναι ο ιαπωνικός τεχνολογικός κολοσσός NTT DATA επεκτείνει την παρουσία του στην Ελλάδα [6], ανακοινώνοντας νέες επενδύσεις. Οι επενδύσεις της NTT στην Ελλάδα αναμένεται να φτάσουν τα 25 εκατ. ευρώ έως το 2026.

Όσον αφορά τις επενδύσεις σε start-ups και επιχειρήσεις, οι μεγάλοι τεχνολογικοί γίγαντες έχουν συνεισφέρει σημαντικά στη δημιουργία ενός δυναμικού οικοσυστήματος start-up στην Ελλάδα. Μια τρανταχτή περίπτωση αυτή της εξαγοράς από τη Cicso της Code BGP [7] δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελληνική επιχειρηματικότητα.

Η εγκατάσταση αυτών των κέντρων δεδομένων και η ανάπτυξη υποδομών, δικτύων και λύσεων λογισμικού δεν είναι μόνον μια στρατηγική κίνηση για τις εταιρίες, αλλά και μια ευκαιρία για την Ελλάδα να εξελιχθεί σε ηγέτη στον χώρο των υπηρεσιών cloud στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Αυτές οι επενδύσεις ενισχύουν την ψηφιακή ανταγωνιστικότητα της χώρας μας και την τοποθετούν στον χάρτη της παγκόσμιας τεχνολογικής εξέλιξης.

Similar Posts

Leave a Reply