Τα βιβλία που “διάβασα” : Καλοκαίρι 24

Ο τίτλος μου αναφέρει ελαφρώς παραπλανητικά “διάβασα”, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι, αφού τα περισσότερα τα “άκουσα” ! Έχω γράψει για τα AudioBooks και πλέον τα προτιμώ κατά κόρον !

Έτσι λοιπόν, γι’ αυτό το καλοκαίρι διάβασα σε hardcopy το βιβλίο των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης “Python Εισαγωγή στους Υπολογιστές”, και τα υπόλοιπα τα “άκουσα”!

Την python τη συναντούσα για χρόνια πάμπολλες φορές μπροστά μου. Είχα δοκιμάσει κάποιες εισαγωγικές δοκιμές για να έχω άποψη και την είχα χρησιμοποιήσει σε κάποιες εργασίες με το Jupiter Notebook, αλλά μέχρι εκεί.

Για τη δημοτικότητα της δεν είχα αμφιβολία αφού παντού εμφανίζεται στις πρώτες θέσεις, ούτε για τη χρησιμότητα της αμφέβαλλα. Το οριστικό “σπρώξιμο” ήταν όταν διάβασα ότι η Microsoft θα την εντάξει στο MS Excel, κατανοώντας έτσι σε ποιο επίπεδο θα αναγάγει την ανάλυση δεδομένων και την αυτοματοποίηση των εργασιών, αφού χρησιμοποιώ το Excel για το λόγο αυτό μαζί με άλλες εφαρμογές (Tableau, Power Bi).

Το ταξίδι λοιπόν ξεκίνησε και το δυσκολότερο βήμα μετά το πρώτο είναι πιο μονοπάτι να ακολουθήσει κανείς… Με ένα τεράστιο πλήθος βιβλιοθηκών και εργαλείων, πως να ξέρει κάποιος τι να επιλέξει.

Τον κύριο Αβουρή τον ήξερα από το Mathesis.cup.gr όπου τον είχα παρακολουθήσει. Δεν είχα βρει αξιόλογες αναφορές για το βιβλίο, οπότε η επιλογή έγινε με βάση την αξιοπιστία των Πανεπιστημιακών εκδόσεων Κρήτης και των συγγραφέων.

Ξεκινώντας τις πρώτες σελίδες, αμέσως διαπίστωσα ότι δεν είναι σαν άλλα βιβλία προγραμματισμού, που συνήθως ξεκινούν με τις μεταβλητές, μετά τους τελεστές, μετά τις λούπες και πάει λέγοντας εξαντλώντας κάθε λεπτομέρεια της γλώσσας. Αν και ο τίτλος “Εισαγωγή στους υπολογιστές” με μπέρδεψε, στη συνέχεια κατανόησα ότι δεν είχε να κάνει με την εκμάθηση της γλώσσας αυτής καθαυτής.
Μέσα από case studies στην καθημερινή λειτουργία των υπολογιστών, η γλώσσα γίνετε κατανοητή ως προς την ευκολία και τη χρησιμότητα της ακριβώς εκεί που χρειάζεται, κάνοντας ένα ταξίδι στην επιστήμη της Πληροφορικής, φρεσκάροντας όλο το ακαδημαϊκό εύρος (Λειτουργικά συστήματα, διαχείριση μνήμης, δυαδικό σύστημα και άλγεβρα boole μαζί με λογικές πύλες και βάσεις δεδομένων, δίκτυα κ.α.)


Από τα AudioBooks που άκουσα, ξεχώρισα αυτό που μου έκανε και τη μεγαλύτερη εντύπωση το “Ανθρωπότητα: Μια απροσδόκητα αισιόδοξη ιστορία” Link. Δίκαια έχει μπει στη λίστα για να το διαβάσω ξανά σε hardcopy !

Μέσα από ένα έντεχνο storytelling σε ταξιδεύει στο χρόνο και σε διάφορα μέρη, περνώντας ένα διαφορετικό μήνυμα αισιοδοξίας από το μέσο αφήγημα, δείχνοντας ποσό καλά τα έχει καταφέρει η ανθρωπότητα έως τώρα. Μου θύμισε μου την παρακάτω διάλεξη από τις Ημέρες Ορθολογισμού : Πως φανταζόμαστε το μέλλον; Μια ρεαλιστικά αισιόδοξη προσέγγιση – Αλέξανδρος Μωρέλας.


Πολύ ενδιαφέρον και επίκαιρο είναι το νέο βιβλίο του Γιώργου Χατζηβασιλείου, “Φιλοσοφία Της Τεχνητής Νοημοσύνης : Ένα ταξίδι στο μέλλον” Link. Ο συγγραφέας θέτει ερωτήματα για το μέλλον, συνδυάζοντας παραδείγματα από το παρελθόν, προβληματίζοντας τον αναγνώστη αλλά και ταυτόχρονα σε διχάζει, αφού παίρνει κάποια τετελεσμένα μέσα από υποθέσεις και αυθαίρετα φιλοσοφικά ερωτήματα και όχι επιστημονική μεθοδολογία και δεδομένα…

Ένα ωραίο επίσης ανάγνωσμα, σχετικό με το άγχος του δυτικού τρόπου ζωής, ολίγον προβλέψιμο αλλά αποδεκτό και ενδιαφέρον ως προς το μήνυμα που θέλει να περάσει, ήταν το “Στην κορυφή της ευτυχίας” Link.

Άλλα ενδιαφέροντα αναγνώσματα ήταν :

  • Πως ο Άνταμ Σμιθ μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου – Ένας απροσδόκητος οδηγός για την ανθρώπινη φύση και την ευτυχία Link
  • Μάρκος Αυρήλιος: Τα εις εαυτόν Link(Ένα φρεσκάρισμα για δεύτερή φορά μετά από δυο χρόνια)
  • Επικτήτου Εγχειρίδιον: Αποσπάσματα Link
  • Απολογία Σωκράτους Link
  • Συμπόσιον ή περί έρωτος Link
  • Ψυχολογία των μαζών Link
  • Η τέχνη του να έχεις πάντα δίκιο Link
  • Ο προφήτης και ο κήπος του προφήτη Link
  • Ζήσε σαν τον Ζορμπά: η απόλυτη ελευθερία ως τρόπος ζωής Link

Similar Posts

Leave a Reply