Τι είναι το VPN και πως λειτουργεί

Στην εποχή της ψηφιακής επικοινωνίας η ασφάλεια στο διαδίκτυο αποτελεί ύψιστης σημασίας ζήτημα. Πληθώρα απειλών όπως hackers, κακόβουλο λογισμικό, απάτες phishing και κυβερνοεπιθέσεις βάζουν σε κίνδυνο την ψηφιακή ταυτότητα και τα δεδομένα μας. Ολοένα και περισσότερο η χρήση ενός VPN ανάγεται σε απαραίτητο εργαλείο για όσους επιθυμούν ασφαλή, ανώνυμη και χωρίς περιορισμούς περιήγηση στο διαδίκτυο.

Η χρήση VPN είναι απαραίτητη και συμπληρωματική εργαλείων ασφαλείας όπως η χρήση antivirus για προστασία από ιούς, firewall για προστασία από επιθέσεις και ενός εργαλείου backup για την ασφάλεια των δεδομένων μας από malware’s και αστοχίες υλικού.

Τι είναι το VPN;

Το VPN, ή αλλιώς “Virtual Private Network” ή “Εικονικό Ιδιωτικό Δίκτυο” είναι μια τεχνολογία που επιτρέπει ασφαλή κρυπτογραφημένη πρόσβαση προς ένα άλλο μέρος του διαδικτύου.

Το VPN δημιουργεί ένα ασφαλές τούνελ μεταξύ της συσκευής σας (client VPN) και ενός server VPN. Μέσω αυτού του τούνελ η διαδικτυακή σας κίνηση κρυπτογραφείται, κάνοντας αδύνατη τη παρέμβαση ή την υποκλοπή δεδομένων από τρίτους, όπως πάροχους internet (ISPs), hackers ή κυβερνητικές υπηρεσίες.

Το VPN βρίσκει χρήση σε πολλές διαφορετικές λύσεις από τον απλό χρήστη έως εταιρικές υλοποιήσεις. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι συνδέσεων ανάλογα με τις ανάγκες όπως Site-to-site, Extranet-based site-to-site και η πιο συνηθισμένη Remote access.

Με VPN μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους απομακρυσμένες εγκαταστάσεις μιας εταιρίας στο ίδιο δίκτυο (π.χ. κεντρικά γραφεία με πολλά καταστήματα) ή για να συνδεθεί ένας υπάλληλος που εργάζεται remote από το σπίτι του στο δίκτυο (LAN) της εταιρίας του δίδοντας του πρόσβαση σε αρχεία, φακέλους, εκτυπωτές και εφαρμογές που θα είχε μόνο αν θα ήταν στον φυσικό χώρο της εταιρίας.

Οι παραπάνω συνδέσεις συμβαίνουν δημιουργώντας τεχνικές που εξασφαλίζουν την κρυπτογραφημένη σύνδεση μεταξύ client και server. Υπάρχουν αρκετοί μηχανισμοί ασφαλείας που επιτυγχάνουν την απόκρυψη των δεδομένων μας όπως IPsec, SSL/TLS, DTLS, SSTP, WireGuard, OpenVPN κ.α.

Πως λειτουργεί το VPN

Ο απλός χρήστης αρχικά συνδέετε (Remote access) στον server του πάροχου vpn με μια κρυπτογραφημένη σύνδεση όπου κανείς δεν μπορεί να δει ή να παρέμβει στο περιεχόμενο της.

Συνδεόμενοι με τον VPN server αλλάζει το “παράθυρο” για το internet από τον πάροχο internet (ISP) που έχουμε συνδρομή όπως vodafone, cosmote, nova κτλ στην υπηρεσία που μας παρέχει τη σύνδεση vpn. Μόλις συνδεθούμε στον vpn server είμαστε μέρος του δικτύου του, μπορείτε να φανταστείτε ότι με τη σύνδεση μας στο vpn δίκτυο “μετακομίζουμε” στα γραφεία του πάροχου vpn.

Ο isp ή ο διαχειριστής του δικτύου μας (αν είμαστε σε εταιρικό δίκτυο) δεν μπορούν να “διαβάσουν” τι μεταφέρετε από τη γραμμή μας. Η σύνδεση μας βρίσκει έξοδο στον κόσμο του internet από τον vpn server που έχουμε συνδεθεί. Συνεπώς, όταν επισκεπτόμαστε μια ιστοσελίδα, η διεύθυνση μας (ip) είναι αυτή του vpn server και όχι αυτή του isp μας, με όλα τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά που έχει ο server, πχ ίσως μια διαφορετική χώρα προέλευσης και σίγουρα διαφορετική ip.

Η βασικότερη χρήση του vpn σε προσωπικό επίπεδο είναι αυτή της κρυπτογράφησης έτσι ώστε κανείς να μην μπορεί να “διαβάσει”, να υποκλέψει ή να ορίσει περιορισμούς στα δεδομένα μας προσφέροντας μας τη μέγιστη ανωνυμία. Παρόλα αυτά μπορούμε να έχουμε κι’ άλλα πλεονεκτήματα π.χ. αν μια ιστοσελίδα ή υπηρεσία “βλέπει” ότι είμαστε επισκέπτες από μια άλλη χώρα πιθανόν έχουμε διαφορετικές υπηρεσίες που δεν απευθύνονται στη χώρα που διαμένουμε. Η πρόσβαση από διαφορετική χώρα είναι μια από τις παροχές που συνήθως προσφέρει μια υπηρεσία vpn.

Πλεονεκτήματα της σύνδεσης VPN

Ασφάλεια:

  • Κρυπτογράφηση δεδομένων: Προστατεύει τα δεδομένα μας από υποκλοπές και παρακολούθηση.
  • Προστασία από απειλές: Αποτρέπει hackers, κακόβουλο λογισμικό και επιθέσεις τύπου “Man in the Middle” προστατεύοντας τη συσκευή μας από επιθέσεις.
  • Ασφαλή χρήση δημόσιων Wi-Fi: Παρέχει ασφάλεια σε δημόσια Wi-Fi δίκτυα, τα οποία είναι πολύ ευάλωτα σε επιθέσεις υποκλοπής δεδομένων.
  • Προστασία ευαίσθητων συναλλαγών: Προστατεύει την ασφάλεια τραπεζικών συναλλαγών και άλλων ευαίσθητων δεδομένων.

Ανωνυμία:

  • Κάλυψη IP διεύθυνσης: Κρύβει την πραγματική IP διεύθυνση, καθιστώντας αδύνατη την ταυτοποίηση της τοποθεσίας και της ταυτότητάς κατά την περιήγηση μας στο διαδίκτυο.
  • Περιήγηση χωρίς παρακολούθηση: Περιορίζει την ικανότητα των ιστοσελίδων, των διαφημιστικών και κυβερνητικών φορέων να παρακολουθούν τη δραστηριότητα μας.

Ελευθερία:

  • Πρόσβαση σε γεωγραφικά περιορισμένο περιεχόμενο: Ξεπερνά γεωγραφικούς περιορισμούς που επιβάλλονται σε ιστοσελίδες ή υπηρεσίες επιτρέποντας να έχουμε πρόσβαση σε περιεχόμενο που δεν είναι διαθέσιμο στην περιοχη για διάφορους λόγους.
  • Αποφυγή λογοκρισίας: Επιτρέπει να έχουμε πρόσβαση σε ιστοσελίδες ή υπηρεσίες που αποκλείονται από την κυβέρνηση της χώρας που βρισκόμαστε.
  • Παράκαμψη firewall: Το VPN μπορεί να παρακάμψει firewall που εμποδίζουν την πρόσβαση σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες ή υπηρεσίες.

Επησης σε ορισμένες περιπτώσεις, η χρήση VPN μπορεί να βελτιώσει την ταχύτητα της σύνδεσής σας στο διαδίκτυο, ειδικά εάν ο ISP περιορίζει την ταχύτητα ή εφαρμόζει throttling.

Πως συνδεόμαστε σε έναν VPN server

Για να συνδεθούμε σε έναν vpn server υπάρχουν διαφορετικές λύσεις ανάλογα τη χρήση και τις συσκευές που χρησιμοποιούμε.

Για απλές υλοποιήσεις σε μεμονωμένους χρήστες αυτό γίνεται μέσο εγκατάστασης λογισμικού (software vpn clients) στη συσκευή του χρήστη. Το λογισμικό παρέχεται από την υπηρεσία που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ή χρησιμοποιώντας εργαλεία ανοικτού λογισμικού.

Ο χρήστης κατεβάζει το αντίστοιχο λογισμικό (application) στο κινητό, τον υπολογιστή ή στον browser με μορφή προσθέτου και το εγκαθιστά.

Κατά τη σύνδεση χρησιμοποιούνται τα προσωπικά credentials (username και passwords) που έχουν δοθεί εκ των προτέρων για να συνδεθούμε στον VPN provider που έχουμε επιλέξει.

Σύνδεση μπορεί να γίνει επίσης χωρίς εγκατάσταση πρόσθετων προγραμμάτων σε επίπεδο λειτουργικού αφού λειτουργικά όπως τα Windows δίνουν τη δυνατότητα αυτή μέσα από τις ρυθμίσεις του λειτουργικού.

Σε εταιρικά περιβάλλοντα υπάρχουν εξειδικευμένες συσκευές (συσκευές VPN hardware) που μπορούν να καλύπτουν απο μικρά γραφεία έως μεγάλες εγκαταστάσεις, χωρίς την ανάγκη εγκατάστασης VPN software σε κάθε υπολογιστή και άλλες συσκευές.

Σημαντικοί παράγοντες κατά την επιλογή VPN

Είναι σημαντικό κατά την επιλογή του παρόχου υπηρεσιών VPN να λάβετε υπόψη τους παρακάτω παράγοντες :

  • Κόστος: Το κόστος είναι ένας σημαντικός παράγοντας, πολλές υπηρεσίες προσφέρουν επιπλέον εκπτώσεις αν αγοράσουμε συνδρομή ετήσια ή παραπάνω.
  • Ταχύτητα σύνδεσης: Η χρήση VPN μπορεί να επηρεάσει την ταχύτητα της σύνδεσής στο διαδίκτυο. Επιλέξτε έναν πάροχο VPN που διαθέτει δίκτυο υψηλής ταχύτητας.
  • Αριθμός διακομιστών και τοποθεσίες: Επιλέξτε έναν πάροχο VPN που διαθέτει μεγάλο αριθμό διακομιστών σε διάφορες τοποθεσίες ανά τον κόσμο και κυρίως στη χώρα σας. Αυτό θα προσφέρει περισσότερες επιλογές και βελτιωμένη ταχύτητα σύνδεσης.
  • Πολιτική μη τήρησης αρχείων καταγραφής (no-logs policy): Βεβαιωθείτε ότι ο πάροχος VPN δεν καταγράφει της δραστηριότητάς μας στο διαδίκτυο.
  • Πρωτόκολλα ασφαλείας και συνδεσιμότητας: Επιλέξτε έναν πάροχο VPN που χρησιμοποιεί ισχυρά πρωτόκολλα κρυπτογράφησης και διαφορετικούς τρόπους σύνδεσης των υπηρεσιών του.

Έξτρα υπηρεσίες παρόχων VPN

Το κόστος από υπηρεσία σε υπηρεσία διαφέρει ανάλογα με τις υπηρεσίες που περιλαμβάνει. Πολλές είναι οι λειτουργικότητες που μπορούν να μας φανούν χρήσιμες.

  • Kill switch: Διακόπτει αυτόματα τη σύνδεσή στο διαδίκτυο εάν η σύνδεση VPN χαθεί, αποτρέποντας τυχόν διαρροή δεδομένων.
  • Double VPN: Κρυπτογραφεί την κίνησή δύο φορές, στέλνοντάς τη μέσω δύο διακομιστών VPN για αυξημένη ασφάλεια.
  • Tor over VPN: Επιτρέπει τη σύνδεση στο δίκτυο Tor μέσω του VPN, προσφέροντας επιπλέον ανωνυμία και προστασία.
  • VPN streaming: Βελτιστοποιημένη υπηρεσία για να περιεχόμενο streaming με γεωγραφικούς περιορισμούς, όπως το Netflix, Hulu κ.α.
  • Smart DNS: Εναλλακτική λύση για το VPN για streaming, η οποία μπορεί να ξεμπλοκάρει περιεχόμενο χωρίς να επηρεάσει την ταχύτητα.
  • Split Tunneling: Επιτρέπει στους χρήστες να επιλέξουν ποιες εφαρμογές δεν θα περνανε μεσα απο το VPN.
  • VPN για κινητά: Εξειδικευμένες εφαρμογές VPN για smartphones και tablets για ασφαλή περιήγηση στο διαδίκτυο από τις φορητές σας συσκευές.
  • VPN για torrenting: VPN που είναι βελτιστοποιημένα για ασφαλή και ανώνυμη λήψη torrent.
  • VPN για gaming: VPN που μειώνουν το lag και βελτιώνουν την εμπειρία παιχνιδιού.
  • VPN για συγκεκριμένες χώρες: VPN που προσφέρουν πρόσβαση σε διακομιστές σε συγκεκριμένες χώρες για πρόσβαση σε τοπικό περιεχόμενο ή υπηρεσίες.
  • Φίλτρο διαφημίσεων: Μπλοκάρει διαφημίσεις και ιχνηλάτες για περισσότερη ανωνυμία και προστασία της ιδιωτικότητας.

Προσοχή στα Free VPN

Πολλές δωρεάν εφαρμογές vpn υπάρχουν στα web stores των κινητών ή δωρεάν επεκτάσεις σε Web Browser Stores. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί κρυμμένοι κίνδυνοι καλυμμένοι υπό τη “δωρεάν” φύση αυτών των εφαρμογών.

  • Κακόβουλο Λογισμικό Malware: Τα δωρεάν VPN apps από μη αξιόπιστες πηγές ενδέχεται να περιέχουν malware που μπορεί να υποκλέψουν ευαίσθητα δεδομένα.
  • Παρακολούθηση και Συλλογή Δεδομένων: Πολλές δωρεάν VPN εφαρμογές συλλέγουν δεδομένα σχετικά με τη δραστηριότητά στο διαδίκτυο, όπως ιστοσελίδες που επισκέπτεστε και διευθύνσεις IP, τα οποία μπορεί να πουληθούν σε τρίτους για διαφημιστικούς σκοπούς ή για άλλες χρήσεις.
  • Περιορισμοί Ταχύτητας: Συχνά υπάρχουν περιορισμοί στην ταχύτητα σύνδεσης αφού δεν εγγυώνται την ποιότητα της σύνδεσης κάνοντας τα ακατάλληλα για streaming ή λήψη μεγάλων αρχείων.

Υπάρχει ένα ρητό που λέει :

«Αν κάτι προσφέρεται δωρεάν, τότε το προϊόν είσαι εσύ»

Η χρήση VPN υπηρεσιών αποτελεί σημαντικό βήμα για την προστασία της ιδιωτικότητας σας, την αποφυγή της λογοκρισίας και την πρόσβαση σε γεωγραφικά περιορισμένο περιεχόμενο στο διαδίκτυο. Κατά την επιλογή παρόχου VPN, λάβετε υπόψη τους παράγοντες που αναφέρθηκαν προηγουμένως για να βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε μια αξιόπιστη και ασφαλή υπηρεσία.

Πείτε μας αν σας φάνηκε χρήσιμο το άρθρο. Χρησιμοποιείτε VPN για την προστασία σας ή για άλλους λόγους; Εάν ναι, ποιες υπηρεσίες VPN χρησιμοποιείτε ;

Δείτε επίσης :

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση